bærekraft

Lund+Slaatto Arkitekter har som mål å skape bærekraftig arkitektur. Temaer rundt miljø, energi og bærekraft er en integrert del av måten vi jobber på i alle våre prosjekter. Fra planlegging av grønne bydeler, kontorbygg i massivtre, til gjenbruk i interiørprosjekter, har kontoret erfaring fra planlegging og prosjektering av bærekraftig løsninger i alle skalaer. I den påfølgende prosjekterings- og detaljeringsprosessen vurderes de miljømessige aspektene ved alle prosjekt- og utformingsvalg, uten at dette går på kompromiss med løsninger av høy arkitektonisk kvalitet. Vi arbeider kontinuerlig med å utvikle kompetansen vår innen bærekraft, der den viktigste utviklingen skjer gjennom prosjekter med høye miljøambisjoner.


MASSIVTRE

Massivtre er en bærekraftig konstruksjonsmåte med flere miljømessige fordeler, som lavere CO2-utslipp, sunnere byggeplasser, og et godt inneklima. I løpet av de seneste årene har Lund+Slaatto Arkitekter opparbeidet spesialkompetanse innen massivtrebygg. Realiseringen av foregangsprosjektet Valle Wood har gitt kontoret vesentlig kompetanse og erfaring innen prosjektering og gjennomføring av større massivtreprosjekter, med et nettverk av spesialister innen trekonstruksjon.


SOSIAL BÆREKRAFT

Bærekraft handler også om å se på de sosiale aspektene når vi utvikler fremtidens bygg og byer. Sosial bærekraft består blant annet av å skape inkluderende og rettferdige lokalsamfunn, der man legger til rette for tilhørighet og trivsel, og stimulerer til samhold og aktivitet. Arkitekturens utforming og funksjon kan være med på å skape sosiale møteplasser og et levende byliv - og dermed virke som strategiske midler for verdiskaping i en urban sammenheng. Prosjektet Ulstein Arena er et eksempel der sosial bærekraft spiller en sentral rolle. Gjennom sin tiltrekningskraft og åpne henvendelse til byen rundt, bidrar arenaen til en betydelig stedsutvikling. Arenaen binder byen sammen, i tillegg til å skape ringvirkninger for videre urbanisering og fortetting. I Oslo er Munch Brygge et eksempel på å skape et godt bomiljø i en tett by, med plass til både byliv og privatliv. Gjennom prosjektets utforming er det skapt tydelige grenser mellom de ulike sonene, der boligene har luft og lys og tilgang til rause fellesarealer – samtidig som prosjektet gjennom arkitektur og materialitet beriker tilstøtende byrom. Selv om disse to prosjektene, i Ulsteinvik og Oslo, er ulike, så tar de begge utgangspunkt i den aktuelle konteksten, og tilfører kvaliteter utover seg selv, til nærmiljøet og stedet.

BREEAM-NOR

Vi arbeider kontinuerlig for å utvikle vår miljøkompetanse. Den viktigste kompetanseutviklingen skjer gjennom arbeid med prosjekter med høye miljøambisjoner. Vi har i tillegg valgt å satse spesielt på BREEAM-kompetanse, og utdanner flere av våre medarbeidere til BREEAM-NOR Akkreditert Profesjonell (AP). BREEAM er et internasjonalt miljøklassifiseringsverktøy, og BREEAM-NOR er en norsk tilpasning av dette.

Lund+Slaatto Arkitekter har som første kontor i Norge gjennomført og fått godkjent miljøsertifiseringen «Excellent» i BREEAM-NOR. Sertifiseringen gjelder for de nye hovedkontorene for Gjensidige Forsikring og NSB-konsernet i Oslo, utviklet av ROM Eiendom. Bygningene har for øvrig vært pilotprosjekt i arbeidet med å få implementert den internasjonale bransjestandarden til norske forhold, og mottok Statens byggeskikkspris 2014.

MILJØFYRTÅRN

Lund+Slaatto fokuserer på miljø og bærekraft også i vår daglige drift av kontoret, og er sertifisert som Miljøfyrtårn.