DRAMMENSVEIEN 144

DRAMMENSVEIEN 144

OSLO, 2021
KLP EIENDOM OSLO
26 700 m²

Drammensveien 144 er Lund+Slaattos vinnerforslag for et nytt kontorbygg på Skøyen i Oslo. Prosjektet har en tydelig og inviterende inngangssituasjon fra Drammensveien og med god eksponering og henvendelse mot Skøyen stasjon. Det skapes en vennlig karakter i bygningsvolumene, der det i et noe ugjestmildt bygningsmiljø tilføres stofflighet, kulør og varme materialer.

Det legges opp til at Drammensveien 144 skal skape en puls i bysituasjonen og tilføre kontekstuelt motiverte nye byelementer som Kileparken, Forplassen, Passasjen og Byhagen. På denne måten skapes det attraksjoner, nære utsiktskvaliteter og bymessige kvaliteter innad i prosjektet til glede både for kontorbrukerne og byen for øvrig.

Områder som i dag oppleves som bakside settes nå i sammenheng i form av interne koblinger og romsekvenser. En slik lommerpark er ”Byhagen” som befinner seg mellom bygget og jernbanen. Byhagen tar en bort fra den travle støyen fra Drammensveien, og til tross for jernbanens nærhet, vil man her finne ro i grønne omgivelser. Byhagen blir et omdreiningspunkt med forbindelser til glassgården, gangstien mot Skøyen og ”Kileparken” samt åpningen mot Drammensveien og Skøyen Atrium.

Prosjektets tydelige todeling med felles atrium utgjør en gunstig planstruktur for kontorarealer. I de to bygningskroppene maksimeres de lyse arbeidsarealene i den ytre sonen, utenfor en kompakt indre form med møterom og støttefunksjoner.

Nybygget som er foreslått bygget i massivtre får mye av sin karakter gjennom den arkitektoniske konstruksjonen og eksponeringen av treverket via en porøs og åpen fasadestruktur. Konstruksjonen er basert på et søyle-, bjelke massivtredekke prinsipp med en stabiliserende påstøp. Fasadene er vist i et variert vertikalt spill utført i et mineralsk materiale, supplert med varme kobber-/ messing metallfarger i noen av smygene. Bygget markerer seg i bybildet med sin åpenhet og litt uformelle røffe karakter, de majestetiske konstruksjonene og de intime og omsorgsfulle byrommene.

Alle geometriske overganger mellom ulike retninger tas opp i kjernene. De vertikale hovedkjernene samt trapper er også foreslått utført i massivtre, noe som til sammen bidrar til en massiv reduksjon i byggets CO2 avtrykk, ivaretar gode temperatur- og fuktregulerende forhold og skaper en behagelig atmosfære og stemning i bygget.

Gjerdrums vei 6 er Lund+Slaattos vinnerforslag for et nytt kontorbygg øverst i Nydalen i Oslo. Prosjektet er utformet som en direkte respons på en sammensatt kontekst i et sterkt skrånende terreng.

Kontorbygget består av en kompakt u-form rundt et glassoverdekket atrium. Bygget er nedskalert i møte med Gjerdrums vei i øst, med en høydel mot vest. Ved å konsentrere bygningsarealet i den nordre delen av tomten, er det frigitt plass til et attraktivt parkareal i sør. Dette parkarealet vil danne en grønn forbindelse som knytter Nydalen sammen på tvers av terrengfallet. I tillegg til å fungere som en viktig trinnfri forbindelsesåre, vil det grønne og solrike parkrommet være et stort tilskudd til bydelen som et sted for opphold og rekreasjon.

For å gi mest mulig utsyn mot parken og byen, er bygget dreid i retning sørvest mot det sentrale Nydalen og Gullhaugveien. Dreiningen gjør også at høydelen får en slank profil mot sør, noe som danner et karakteristisk fondmotiv som en naturlig veiviser opp fra Nydalen t-bane-stasjon. Høydelen er inntrukket slik at det ikke oppstår skyggevirkninger i viktige byrom eller nabobebyggelse.

Bygget er organisert rundt byggets sentrale atrium og hovedinngang, som vender mot byen og parkrommet i sør. Sørsiden møter det skrånende terrenget på to nivåer. På plan 1 er det skapt en forplass rundt byggets hovedinngang og det sentrale atriet. På nivået under, plan 0, er det skapt en slisse i landskapet, som knytter seg til selve parken og den offentlige passasjen som går forbi. I slissen er det mulig med et serveringssted, som vil bidra til å aktivere parkområdet ytterligere.

Byggets u-figurasjon rundt det glassoverdekkete atriet, sikrer gode dagslysforhold dypt inn i bygget. Fra hovedtrappen og de tilhørende gangbroene er det direkte utsyn ut mot parken og byen, og kontakt med fellesarealene i de nedre etasjene. Som byggets sentrale kommunikasjonspunkt gjør lysgården det effektivt og enkelt å orientere og bevege seg rundt i bygget. U-løsningen er også rasjonell og gir stor fleksibilitet, med lokaler som lett kan tilpasses ulike leietakere.

Bygget har en klar miljøambisjon. Utformingen er basert på en løsning med bærekonstruksjoner bestående av massivtre. I tillegg til å være et bærekraftig valg, kan massivtre bidra til stor opplevelsesmessig karakter, gjennom materialitet, duft og inneklima. Det er et uttalt mål om miljøsertifiseringen BREEAM Excellent, med lave energitall, prioritert adkomst for sykler og fotgjengere, og overordnet gunstig blå-grønn faktor.