THIISGÅRDEN

nytt inngangsparti thiisgården

OSLO, 2023
HAAKON VII’s GATE 1

Thiisgården representerer med sin beliggenhet og skarpskårne brutalistiske arkitektur et markant innslag i bybildet rundt Rådhusplassen. Den tydelige basen og det suverene volumet over danner et dynamisk og tydelig lesbart volum med en sterk arkitektonisk identitet. Bygget har gjennomgått noen uheldige endringer i fasadene, samt har noen detaljløsninger som svekker byggets overordnede sterke identitet. Byggets fasader fremstår også litt “uflidde” og trenger en generell opprensning.

De utadrettede funksjonene på gateplan har et stort potensial for å spille bedre sammen med områdets karakter og byliv, og en enkelt oppgradering av inngangspartiet til kontordelen isolert sett vil ikke være tilstrekkelig for å innfri potensialet som bygget innehar. Ved å gradvis gjøre riktige endringer på bygget forøvrig vil det eksklusive og stilmessig distingverte ved helheten komme frem på en slik måte at inngangspartiet vil stå frem med verdighet uten å måtte gjøre for store armbevegelser.

Hovedgrepet for selve inngangspartiet er å åpne opp mellom plan en og to, samt å styrke vertikaliteten i det dobbelthøye rommet gjennom en rekke grep. Rommet vil fremstå som et åpent raust adkomstrom der det foreslås å holde rommet så rent som mulig. Det kan settes inn en kunstinnstallasjon som går over to etasjer, eller et organisk sittemøbel. En organisk lysinnstallasjon i himlingen bestående av kobberrør i varierende lengder trekker seg samtidig ned mot plan 1 og er med på å definere rommet.

Gjerdrums vei 6 er Lund+Slaattos vinnerforslag for et nytt kontorbygg øverst i Nydalen i Oslo. Prosjektet er utformet som en direkte respons på en sammensatt kontekst i et sterkt skrånende terreng.

Kontorbygget består av en kompakt u-form rundt et glassoverdekket atrium. Bygget er nedskalert i møte med Gjerdrums vei i øst, med en høydel mot vest. Ved å konsentrere bygningsarealet i den nordre delen av tomten, er det frigitt plass til et attraktivt parkareal i sør. Dette parkarealet vil danne en grønn forbindelse som knytter Nydalen sammen på tvers av terrengfallet. I tillegg til å fungere som en viktig trinnfri forbindelsesåre, vil det grønne og solrike parkrommet være et stort tilskudd til bydelen som et sted for opphold og rekreasjon.

For å gi mest mulig utsyn mot parken og byen, er bygget dreid i retning sørvest mot det sentrale Nydalen og Gullhaugveien. Dreiningen gjør også at høydelen får en slank profil mot sør, noe som danner et karakteristisk fondmotiv som en naturlig veiviser opp fra Nydalen t-bane-stasjon. Høydelen er inntrukket slik at det ikke oppstår skyggevirkninger i viktige byrom eller nabobebyggelse.

Bygget er organisert rundt byggets sentrale atrium og hovedinngang, som vender mot byen og parkrommet i sør. Sørsiden møter det skrånende terrenget på to nivåer. På plan 1 er det skapt en forplass rundt byggets hovedinngang og det sentrale atriet. På nivået under, plan 0, er det skapt en slisse i landskapet, som knytter seg til selve parken og den offentlige passasjen som går forbi. I slissen er det mulig med et serveringssted, som vil bidra til å aktivere parkområdet ytterligere.

Byggets u-figurasjon rundt det glassoverdekkete atriet, sikrer gode dagslysforhold dypt inn i bygget. Fra hovedtrappen og de tilhørende gangbroene er det direkte utsyn ut mot parken og byen, og kontakt med fellesarealene i de nedre etasjene. Som byggets sentrale kommunikasjonspunkt gjør lysgården det effektivt og enkelt å orientere og bevege seg rundt i bygget. U-løsningen er også rasjonell og gir stor fleksibilitet, med lokaler som lett kan tilpasses ulike leietakere.

Bygget har en klar miljøambisjon. Utformingen er basert på en løsning med bærekonstruksjoner bestående av massivtre. I tillegg til å være et bærekraftig valg, kan massivtre bidra til stor opplevelsesmessig karakter, gjennom materialitet, duft og inneklima. Det er et uttalt mål om miljøsertifiseringen BREEAM Excellent, med lave energitall, prioritert adkomst for sykler og fotgjengere, og overordnet gunstig blå-grønn faktor.